Monday, July 13, 2009

Intipati Bayan Ijtima' Malaysia 2009


Alhamdulillah, Syukur ke hadrat Allah S.W.T berjaya juga ummat Islam berkumpul di bumi Malaysia dalam satu perhimpunan ummat Islam (ijtima')yang diadakan pada 10, 11 dan 12 Jun 2009 di Nilai Negeri Sembilan. Mengikut laporan beberapa media massa, menganggarkan kira-kira 200 000 ummat Islam yang hadir semasa ijtima' yang diadakan selama 3 hari tersebut. boleh rujuk utusan malaysia

Beberapa pemimpin negara juga hadir termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengalu-alukan kedatangan umat Islam dari seluruh pelusuk dunia.
Namun begitu, apa yang lebih penting, maksud Ijtima' diadakan adalah bukan sekadar untuk mengumpulkan manusia yang ramai, mendengar bayan (ceramah) yang hebat-habat atau untuk mendapat publisiti di media massa untuk menunjukkan betapa hebatnya usaha ini.

Maksud Ijtima' diadakan adalah untuk menyediakan manusia agar dapat mengambil kerja nabi (kerja dakwah) menjadi maksud kehidupan mereka yang sebenar.

Berikut beberapa kupasan yang dapat dibuat daripada bayan-bayan (ceramah) yang diadakan sepanjang Ijtima' diadakan.

1) Bersama Ambia' Adanya Usaha Agama

Allah s.w.t telah utuskan para ambia' untuk menunjukkan kepada manusia maksud kehidupan mereka yang sebenar. Kerana itulah, apabila Allah s.w.t utuskan para ambia' bersama nabi atau rasul tersebut adanya usaha agama. Semua nabi-nabi membuat usaha agama. Dan usaha mereka hanya satu iaitu membawa tauhid yang betul kepada Allah s.w.t.

Nabi-nabi dan rasul hanya membawa manusia supaya mengenal kepada penciptanya iaitu Allah s.w.t pemilik kerajaan langit dan bumi.

2) Nabi Muhammad s.a.w juga membuat usaha agama.

Apabila nabi Muhammad s.a.w menerima nubuwah kenabian, nabi s.a.w telah menjalankan usaha agama sepenuh masa. Pagi petang siang malam baginda nabi s.a.w hanya fikir dan risau bagaimana agama ini akan berkembang, agama akan memasuki setiap rumah-rumah batu, rumah-rumah kayu dan bagaimana semua manusia hinggakan bayi yang terakhir lahir sebelum kiamat juga dapat mengamalkan agama yang sempurna dalam kehidupan mereka.

Nabi s.a.w telah usahakan supaya manusia nampak betapa dengan amalan-amalan agama yang diperintahkan oleh Allah s.w.t ini, manusia akan beroleh berbagai faedah demi faedah dan kejayan demi kejayaan.

3) Nabi Muhammad s.a.w telah menyediakan sahabat untuk menjalankan usaha agama

Nabi s.a.w bukan sekadar mengajar agama, sebaliknya baginda nabi s.a.w telah menyediakan sahabat untuk menjalankan usaha atas agama. Di sinilah kejayaan dan kemuliaan ummat Muhammad s.a.w, ummat yang terakhir tetapi masuk syurga lebih awal. Ummat ini dimuliakan kerana bersama ummat ini adanya usaha agama.

Kerana itulah, apabila Baginda nabi Muhammad s.a.w wafat, agama terus berkembang kerana usaha agama telag disambung oleh para sahabat r.hum

4) Masalah Ummat Hari ini ialah mereka tidak Yakin Dengan Usaha Agama

Manusia akan yakin kejayaan akan diperolehi daripada apa yang diusahakan. Sebagai contoh, seorang peniaga yang mengusahakan atas perniagaannya akan yakin bahawa perniagaannya itulah yang akan membawa kejayaan kepadanya. Begitu juga bagi seorang peladang yang mengusahakan atas ladangnya, akan yakin bahawa ladangnyalah yang membawa kejayaan.

Oleh kerana itu, apabila manusia tidak membuat usaha atas agama, natijahnya manusia tidak nampak betapa dengan agama inilah segala kejayaan akan diperolehi.. kejayaan di dunia juga kejayaan di akhirat.

Apabila manusia tidak nampak faedah atau kejayaan yang akan diperolehi atas amalan-amalan agama, akhirnya manusia hari ini mudah terkesan dan meyakini terhadap asbab-asbab dunia sahaja.

Apabila ummat Islam melihat orang kafir usaha atas nuklear, dan mereka beroleh kejayaan, dengan nuklear, ummat Islam pun mula usaha atas nuklear. Apabila orang kafir membuat usaha atas ekonomi, dan mereka seolah beroleh kejayaan melalui ekonomi, ummat Islam pun mula membuat usaha atas ekonomi. Apabila orang kafir membuat usaha atas negara, dan mereka nampak seolah berjaya dengan memperolehi sebuah kerajaan dan negara, ummat Islam pun usaha untuk mendapatkan pemerintahan dan negara.

Menurut Maulana Saad, Manusia tidak yakin bahawa dengan amalan agama manusia akan beroleh kejayaan kerana kita telah meninggalkan usaha agama. Para sahabat r.a sepanjang masa mereka membuat usaha atas agama, kerana itu mereka sentiasa yakin bahawa kejayaan, keharmonian, ketenteraman dan ketenangan hanya ada pada amalan agama.

Atas maksud itulah, untuk membetulkan kembali ummat ini, ummat Islam hari ini perlu kembali untuk sama-sama bangunkan usaha atas agama.

2) Usaha Agama Bagaikan Jenazah Tidak Berwaris

Apabila manusia tidak lagi nampak faedah atau kelebihan daripada amalan-amalan agama, akhirnya Ummat Islam sendiri telah tidak menghiraukan usaha agama. Jadilah usaha agama (satu usaha yang telah ditingalkan oleh baginda nabi s.a.w) seperti jenazah yang tidak berwaris.

Sekiranya terdapat satu jenazah tidak berwaris, kita akan usaha mengusung jenazah tersebut sekadar 'melepas batuk ditangga sahaja'. Sebaliknya, sekiranya jenazah tersebut mempunyai hubungan dengan kita, kita mengusungkan dengan bersungguh-sungguh.

[InsyaAllah akan bersambung di bahagian ke-2]


4 comments:

Ambo said...

Salam Cikgu...mohon keizinan untuk copy intipati bayan ijtimak ke dalam blog Ambo..ruginya tak dapat pegi..

Anonymous said...

Salam, cikgu, minta izin copy ek :)

zarzh said...

Assalamualaikum, lama tak dengar berita dari blog tuan, rupanya tuan ni keluar jalan Allah...masyallah, harap tak lupa doa hidayat untuk saya disini...

Jazakallah kerana updatekan petikan-petikan kata-kata masyaikah dari ijtima, dapatlah juga cahayanya walaupun tak dapat hadir.

musa said...

ASSALAMUALAIKUM SAYA MINTA IZIN COPY DALAM BLOG SAYA UNTUK BACAAN SAYA, SEMOGA ALLAH MERAHMATI ANDA

Anda juga mungkin meminati:

Related Posts with Thumbnails